fredag 26 februari 2010

26 februari


Ytterligare en dag på sjukhuset men det är ju vardagsmat numera. I dag blev det två påsar med blod och en titt av infektionsläkare samt bakterie- och virusodling. Man kunde konstatera att det är en GVH-reaktion som är på G. Den är fortfarande så pass diskret att man vill ha is i magen och avvakta in i det sista innan man sätter in kortison. Det gäller att hitta rätt balans och framkalla en "lagom" GVH som man vill ha för att slå ut eventuella kvarvarande cancerceller.


"Många personer som genomgått en allogen stamcellstransplantation får en komplikation som kallas GVHD, Graft versus host disease. Det innebär att det nya immunförsvarets vita blodkroppar, som bildas av de transplanterade stamcellerna, uppfattar kroppen som främmande och angriper den. Man kan säga att transplantatet försöker stöta bort kroppen. Vid transplantation av andra organ, som till exempel hjärta eller njure försöker immunförsvaret i stället stöta bort det nya organet.Det finns både en akut och en kronisk form av GVHD och svårighetsgraden varierar mycket mellan olika patienter.
Akut GVHD
Den akuta formen brukar komma inom tre månader efter transplantationen. De första symtomen är vanligen utslag i handflatorna, på fotsulorna eller i ansiktet. I svårare fall kommer utslagen på hela kroppen och då kan också levern påverkas. En del patienter kan få diarré. Sådan svår GVHD är en allvarlig sjukdom och ibland besvärlig att behandla. Patienterna får förebyggande behandling mot GVHD för att lindra reaktionen.
Kronisk GVHD
Den kroniska formen uppkommer oftast mer än tre månader efter transplantationen. Kronisk GVHD har oftast en mer begränsad utbredning med utslag i huden och torrhet i mun och slemhinnor. I svårare fall blir huden förhårdnad och dras samman. Då förekommer också inflammation i ögonen och torra slemhinnor i munnen, magen, tarmarna och slidan. Vid kronisk GVHD är immunförsvaret nedsatt på grund av både sjukdomen och att man måste behandlas med läkemedel som dämpar immunförsvaret. Därför ges i allmänhet förebyggande behandling mot infektioner.(Upp)
GVL
För dem som behandlas för leukemi kan en lindrig GVHD vara till nytta eftersom den kan förstöra eventuellt kvarvarande leukemiceller och därmed medför lägre risk för återfall. Denna reaktion brukar också kallas GVL, Graft versus leukaemia" Källa: http://www.cancerfonden.se/sv/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar